maandag 5 maart 2012

Filosowandelen.


Uit een groeiend verlangen naar meer ruimte voor stilte en naar het opzetten van nóg een project binnen Occupy Nijmegen, startte ik in "onze" circustent (in dankbare bruikleen van De Markies) filosofie-zondagmiddagen.
Inmiddels zijn alleen de droomsilhouetten en ja, zelfs ook nog de kale plekken van onze tenten op het Valkhof te zien. De geest is echter merkbaar wèl uit de fles.

Doetie en ik zijn in deze nieuwe Occupy-fase verder gegaan met het thema filosofie, door inmiddels voor de vijfde keer (18 maart aanstaande de zesde) al wandelend door de mooie streken rondom en in Nijmegen te filosoferen met de dan aanwezige mensen.



Ingeweven met het open karakter van de wandelingen, proberen we liefst onze gesprekken te voeren in een comparitie.
Je kunt op verschillende manieren verbaal communiceren. Twee van de bekendste zijn de discussie en het debat, in welke allebei gestreefd wordt het eigen gelijk te krijgen, tenzij men door betere argumenten overtuigd wordt.
In "compariseren" zit het woord (to) "compare", engels voor vergelijken. Bij een comparitie wordt ieders visie of mening als het ware in het midden van de groep gelegd als een mogelijke waarheid. Dan worden alle gedachten vergelijkend bekeken.
Een comparitie hoeft niet per se, maar onderscheidt zich helaas vaak van de de eigen stelling verdedigende gespreksvormen door het stellen van vragen en door te schouwen, waarbij stilte een welkome, onzichtbare en onhoorbare gaste is.
Door te compariseren ontstaat er vanzelf ruimte en tijd voor de gedachte, in stilte en in woord.

Tot nog toe is het ons goed bevallen dat er vooraf geen gespreksonderwerp is bepaald, dat dit gedurende de wandeling uit de groep aanwezigen zelf opkwam, al dan niet aan de hand van een stelling van een bekend filosoof. Vaker kwamen de thema's uit een persoonlijke vraag -en iemand anders' -en de wonderlijke verbanden die we soms gaandeweg erin vonden.

Meestal nemen we wat te delen eten en drinken mee, zodat we onderweg even ergens kunnen zitten en daarbij ook denken aan de inwendige mens.

Silhouet-technisch gezien beginnen we onze Filosowandelingen bij het Occuplantje, een bekend plantje dat in het Valkhof staat en inmiddels uitgegroeid is tot een heel klein struikje, in de buurt van de kapel op het grote middenveld. Er zaten afgelopen zondag meen ik al heel kleine bladerknopjes aan!

We zijn zo al eens met tot gevolg enorme modderpoten door de Ooijpolder gelopen en de fameuze tweebruggenroute, via de Waalbrug door Lent en over de Snelbinder Nijmegen weer in. Maar we zouden ook eens een stadswandeling kunnen maken, of met de bus naar de Hatertse Vennen, ach, de wereld is zó groot -en mooi. Of niet?

Heb je zin een keertje mee te wandelen? Op zondag 18 maart aanstaande staat de volgende filosowandeling gepland. Aanvang is om 12:00 uur op de voormalige Occupy Nijmegen-lokatie: Het Valkhof.

Voor info: twitter @lettermenger of @doetiee.


pepé: lettermenger.

1 opmerking:

  1. hallO (:

    10 juni 2012 aanstaande is er weer een filosofiewandeling.

    Meelopen is gratis.
    Aanvang: 12:00 uur.
    Aanvangs-lokatie: Valkhofpark, Nijmegen.

    Wie weet tot dan dan!

    pepé

    BeantwoordenVerwijderen