donderdag 28 november 2013

zuurdesembrOOd bakken


benOdigdheden:

- meel
- [kOud] water
- zOut

- mengschaal
- [hOuten] lepel
- schO(O)n(e) (thee)dOek
- bak[blik/papier]
- Oven


* * *


de basis.
vOOr zuurdesembrOOd heb je een basis nOdig.
deze basis heeft vOOraf minimaal 7 etmalen nOdig Om Op sterkte te kOmen
en kan vervOlgens een leven lang met je meegaan.

begin met plm. 9 eetlepels meel en wat kOud water,
die je met een [hOuten] lepel kneedt tOt een balletje.
deze basis bewaar je kOel in een schaal en Onder een vOchtige dOek.
3x daags kneden en 1x daags bijvOeden met plm 3 eetlepels meel en wat water.

wanneer een gedeelte in een brOOd is verwerkt,
sterk je de basis weer aan met 3 eetlepels meel en wat water.
je vervOlgt dus dit cel(f)de prOces van aand8 geven & bijvOeden.
na plm 3 etmalen is je basis dan weer kr8ig genOeg vOOr een vOlgend brOOd.


* * *


het deeg.
helft (tOt driekwart) van de zuurdesembasis in een mengschaal,
snufje zOut
en kOud water erbij
Om een papje van deze 3 te maken.

plm 500 gram meel
en tijdens het kneden kOud water tOevOegen,
tOtdat er een sOepele deegbal Ontstaat.
(je mag best mOe wOrden van het kneden ( ;  )

(aan je deeg kun je nOg andere ingrediënten tOevOegen,
zOals bijv. [gerOOsterde] nOten enOf rOzijnen enOf kOkOs enOf cannabis enOf andere kruiden/specerijen &c &c)

je deegbOl minimaal 4 uren laten rijzen in een schaal Onder een vOchtige dOek.
hierna nOg eens gOed kneden en dan mimimaal 8 uren laten rijzen.


* * *


het brOOd.
Oven vOOrverwarmen Op 220°C.

de (hOpelijk) gerezen deegbOl laatste keer gOed kneden.
vOOr een busbrOOd gebruik je een (licht ingevet) bakblik,
vOOr een vlOerbrOOd bakpapier,
waar[in/Op] je de deegbOl legt.

je brOOd is na plm 45 minuten bakken Op 220°C. gaar.
vOOrdat je 't aansnijdt is 't beter je brOOd Ongeveer een kwartier tOt een halfuur af te laten kOelen en na te laten garen.



tips &cO?


ben[*2]ieuwd!





pepé: lettermenger.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten