donderdag 31 oktober 2013

O(uwe) Hyves blog "Revolutie !!!" [31-03-2009]

"Overal om ons heen is verandering gaande. Vele, vele door vorige generaties opgebouwde ondernemingen, maar ook hun waarden en normen (of het gebrek daaraan), vallen op hun kont. Er is een geldcrisis (zegt men), er is een klimaatcrisis (no doubt about it), verschillende culturen ontmoeten elkaar eindelijk op deze kleine planeet (terwijl we al millennia lang buren zijn...) en noem maar op. Er gebeurt veel!

Herenaccoord
Wouter Bos heeft met een slap handje een herenaccoord gesloten met de bollebozen van de banken. Daarmee hebben ze afgesproken dat het buitenproportioneel belonen van met name de "hogere" medewerkers in de structuur aangepakt dient te worden.

Met een herenaccoord beloof je iets aan elkaar. Ergens is het logisch dat er niet meer gebeurt dan dit: er wordt beweerd dat de overheid niet in de positie is iets te bepalen over de beloning en verloning van medewerkers van die bedrijven.

Aan de andere kant heeft de overheid dus geen enkel middel om een bedrijf terug te fluiten als dit bedrijf uiteindelijk toch weer besluit over te gaan op deze asociale en ongepaste betalingen.

Protesten
Onder andere in Londen, maar ook in andere grote wereldsteden, gingen duizenden en duizenden mensen de straten op om te protesteren. Ze eisten sociale en economische rechtvaardigheid en een beter milieubeleid. Daarbij eisten zij democratische entransparante herstelplannen voor de economie.

Nu of nooit.
Veel mensen merken nog weinig van al deze nijpende kwesties van onze tijd. Dit lijkt reden te zijn om dan ook maar "gewoon door te gaan zoals we gewend zijn".
Waarom zou je de auto wat vaker laten staan en gaan fietsen? Dat brengt je hele dagschema overhoop en haalt je uit de patronen waar je zo aan gewend was geraakt.
Waarom zou je wat minder vlees en vis eten? Wie merkt dat nou dat er bij jou in de pan een zacht en mals kalfsbiefstukje ligt, of een kipfileetje uit de aanbieding van de supermarkt (denk maar niet aan al het leed wat eraan vooraf ging, voor het lapje in dat piepschuim bakje kwam te liggen...).
Wat heb jij nu voor invloed op al die geldbonzen die maar geld blijven harken terwijl ze over lijken lopen?

Heel simpel.
Het antwoord op die laatste vraag is heel simpel. Het is jouw geld!

Waar komt jouw geld vandaan?
Wie zorgt er voor jouw verloning? Is het geld dat deze instantie heeft verdiend met "schone handen" verkregen? Of is de instantie niet zo vies van slavernij / benendenmaatse verloning in derde wereldlanden, heeft het bedrijf de (ongeschreven) regel dat geld binnenhalen belangrijker is dan transparant en eerlijk te zijn naar haar klanten?
Het geld wat jij krijgt heeft een geschiedenis voordat het iedere keer in jouw handen komt. Jij hebt invloed op een zuivere en eerlijke geldstroom door alleen geld aan te nemen als je weet dat er geen "bloed" aan zit.

Waar geef jij jouw geld aan uit?
Als jij een bio-industrie lapje vlees koopt, investeer je in het in stand houden van deze smerige werkwijze en ben je wat mij betreft mede schuldig aan het leed wat er veroorzaakt wordt.

Het water uit jouw flesje C*** Cola wordt uit Indiase bodem gehaald. Hierdoor neemt de verwoestijning van dit land schrikbarend snel toe. In India staan namelijk de grootste C*** Cola fabrieken. Dat is omdat het water er lekker goedkoop is en de productiekosten van dit drankje dus lekker laag gehouden kunnen worden. Waarschijnlijk krijgen de fabrieks-medewerkers daar denk ik ook niet zo vaak een prestatie-bonus...
Ohjé! Moet je nu je C*** Cola flesje laten staan voortaan? Ach joh, je moet niks... Toch?

Met andere woorden:
Jij bepaalt de richting waar het geld in jouw handen naartoe gaat. De één gaat in op het aanbod "fiets te koop!" wat een fietsende man door de straten van Amsterdam roept (terwijl je op je hollandse klompen kunt aanvoelen dat de fiets niet op kosjere manier verkregen is), de ander vindt het niet kunnen.

Wat is het verschil met dat kipfileetje of flesje C*** Cola? Niet zoveel toch? Behalve dan dat de vorige eigenaar van de fiets waarschijnlijk alleen een fiets armer is en dat de miljoenen, miljarden kippen een waardig leven ontnomen is en een gruwelijke dood gestorven zijn... (de fietsendief krijgt een straf voor zijn daad, de kippenkiller niet. Hoe scheef wil je't hebben?)

Revolutie.
Politiek en commercie zijn meer in elkaar vervlochten dan menigeen beseft. Nu is alweer dagelijks te zien en merken dat beide partijen proberen de oude systemen in stand te houden. Daar hebben ze namelijk allebei belang bij. Om dezelfde reden: macht.
De nieuwe onderhandelingen hangen alweer aan elkaar van consensussen en herenaccoorden en getuigen van weinig lef en daadkracht.

De Nederlandse overheid heeft onlangs alweer bepaald bijvoorbeeld te willen gaan bezuinigen op onderwijs en halen ook op andere manieren geld weg bij de burgers om de grote rekening van het wanbeleid van commerciele bedrijven mee te kunnen betalen. Wij betalen terwijl de bollebozen voor hun geldg**lheid blijven worden doorbeloond (Jaja, een herenaccoord: "Sssst burgertjes! We hebben toch "foei" tegen ze gezegd?"). Met andere woorden: de oude structuren worden in stand gehouden. Nog steeds. Politiek en commercie lijkt niet te willen leren van hun fouten.

Wie roept ze tot de orde?
Wie anders dan wij? Wij is jij. En Jij. En ik. Ik weet het niet hoor, maar voel jij je zo happy in een wereld waar miljoenen auto's langs jou heen zoeven terwijl je (onbewust) weet hoe slecht dit voor deze aarde (dus ook voor jou) is? Wie kan er zonder enig spatje schuldbesef haar of zijn tanden zetten in een stuk vlees dat op lugubere manier is gefabriceerd?

We hoeven niet allemaal tegelijk de straat op om "Revolutie!!" te roepen (al zou ik het er precies de juiste tijd voor vinden -en zoals het nieuws ons laat zien, velen met mij), maar pahlease... please, zeg niet dat jouw twee handen geen verandering teweeg kunnen brengen. Besef, besef alsjeblieft dat vele mensen met jou niet gelukkig zijn met hoe de samenleving van onze tijd eruit ziet.

Dit kan pessimistisch klinken, maar dat is het juist niet! Ik heb de hoop dat er meer mensen zijn die wèl respect voor Leven hebben dan mensen die dat niet hebben. Alleen, we zijn een bepaalde richting op gegaan door beslissingen van de voorgaande generaties mensen -en we moeten nu beseffen dat we een andere richting moeten inslaan, een richting die niet (zelf)vernietigend is en wel respectvol voor het Leven.

Kom op mensen, ook in je eigen belang, in ons aller belang, kom in actie, durf te veranderen, durf het niet langer te pikken, durf nee te zeggen en word opnieuw eigen baas over het geld in jouw eigen handen!

Als je wil, inspireer anderen door hieronder een reactie te plaatsen en te schrijven hoe jij bijdragen levert aan een mooiere wereld! Ik ben erg benieuwd!!!

Liefs,
pepe"

[i.v.m. Op[doeken/nieuw] Hyves]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten