woensdag 11 april 2012

High Philosophy.

Al enkele jaren wandel ik met het idee rond om High Philosophy-weekenden te gaan organiseren. Zoals een enkeling weet, initieerde ik tijdens de tenten-periode van Occupy Nijmegen open filosofie-zondagmiddagen in de circustent op het Valkhofpark. Toen halverwege januari onze tenten moesten opdoeken vanwege onder andere een wijziging in het humeur van de burgemeester, vervolgden Doetie en ik dit ingeslagen pad door de inmiddels fameuze filosofiewandelingen te organiseren. Hiervan vindt aanstaande zondag 15 april overigens de volgende editie plaats, 'taovallig' ook nog eens op de dag dat Occupy Nederland op de kop af  alweer een half jaar bestaat. Wat is dan een High Philosophy? Dat in deze blog.

Connectie.

In dit half jaar meewerken aan en in de Occupy-beweging is me aan de hand van vele ervaringen, gebeurtenissen en weerspiegelingen hierop, nóg duidelijker geworden dat aan de basis van een vrediger samenleving, m.i. een zo (ge)ruisloos mogelijke communicatie en (daarvoor een) (zelf)bewustzijn voorname(lijk) essentiële voorwaarden zijn.

Communicatie, omdat die aan de grondslag ligt van al onze interacties. Wanneer hierin al onbegrip en / of misvattingen zitten, kan hetgeen dat eruit voortkomt moeilijk het door de betrokken partijen gewenste resultaat opleveren.
Anders wordt het nog, wanneer de miscommunicatie niet opgemerkt wordt, of genegeerd, bijvoorbeeld vanwege tijd (is geld), eigenbelangen (wat niet weet, dat niet deert) of andere redenen, al dan niet uit een eigenbelang van één der betrokkenen. Feit is dat het resultaat afwijkt van het besprokene.

Met (zelf)bewustzijn bedoel ik het oprecht en met een open geest beleven van het nu, jezelf een onderdeel van een / het grote(re) geheel zien. Eenvoudiger gezegd: als gesprekspartner besef je op die manier dat de communicatie alleen kan slagen wanneer er een interactie tussen jou en de ander(en) is, die gericht is op gelijkwaardigheid (want allen deel van dat zelfde geheel) en waarin 'geven' en 'ontvangen' in een voor eenieder voelbare tevredenheid verbindend, emergent, werkt.

Eerst even iets dieper ingaan op die emergentie. Dit woord is misschien wel heel eenvoudig uit te leggen met het gezegde "Het geheel is meer dan de som der delen". Zo wil ik God / Allah / Krsna / O / ... wel eens omschrijven als 'de Meerheid van de som aller delen'. Je hoeft echter niet in iets goddelijks te geloven om in te zien dat bijvoorbeeld het waterpolo-team dat wereldkampioen is geworden, zo ver kwam door teamwork -en zeker niet per se door de topscorer(s) in het team alleen.
Emergentie, de verbindende factor, is er eigenlijk altijd. Hóé die zich in een gezamenlijke activiteit manifesteert, hangt wel af van hoe de deelnemers er ieder op hun beurt in staan (welke bagage nemen ze mee en welke vaardigheden?) en in hoeverre er interactie plaatsvindt, dus eigenlijk in welke mate de individuën (en eventueel de verschillende partijen) met elkaar verbonden zijn, de connectie aangaan (of juist niet, of die verbreken).

Geestverruiming.

Filosofie betekent 'liefde voor wijsheid'. Wijsheid haalt men uit de verruiming van de geest, het bewustzijn. Naar mijn idee zijn wijsheid en bewustzijn direct met elkaar verbonden, tenzij een individu of een groep(sgeest) hier iets tussen plaatst, bijvoorbeeld competitie, een eis, een vooroordeel of een angst, of een (ander) politiek voorbeeld: een breekpunt (een vooringenomen opstelling, waarmee de indiener van deze voor-waarde de verbinding met de ander(en) eigenlijk verbreekt).

Over wijsheid en bewustzijn is nog zo veel meer te schrijven en bespreken. Dat is dan ook één van de beweegredenen voor het organiseren van de filozondagen op het Valkhofse Occupy Nijmegen en sinds eind januari van dit jaar dus de filosofie-wandelingen. Hoe kunnen we beter onze geesten verruimen dan door ons te laven aan de wijsheid van de medeschepsels op deze planeet? Mijn hart maakte een sprongetje toen één van de deelnemers onlangs zei: "Deze filosofie-wandelingen geven mij nog het Occupy-gevoel, namelijk dat we samen aan iets moois in wording aan het bouwen zijn."

De Occupy-beweging ontwikkelt zich en verandert gaandeweg -en zo verandert Occupy in mij mee, in 'samenspraak' met het individu dat ik nu één-maal ben. Het idee voor de High Philosophy-weekenden ontstond een paar jaren voordat Wall Street bezet werd. Als jong jochie mocht ik Sofie al erg graag ;) Vergelijken we hun thematieken, dan zijn er zeker overeenkomsten te zien. Vooral nu Occupy Nijmegen inmiddels een aardige filosofie-traditie begint op te bouwen.
Net zoals dat de filosofie-wandelingen eigenlijk 'slechts' voortkomen uit Occupy Nijmegen, maar evenzeer uit Doetie, mij en de andere deelnemers samen, zo zullen de High Philosophy-weekenden alles en niets met Occupy te maken hebben. Waarmee ik maar geschreven wil hebben dat iedere in filosoferen geïnteresseerde persoon zich kan voegen bij de toekomstige bijeenkomsten.

High Philosophy

Mensen die me vaker gelezen of gesproken hebben, weten dat ik cannabis rook. Steeds meer wetenschappelijk onderbouwde (voor wat dat waard is) onderzoeken tonen niet alleen de rustgevende en geestverruimende werking van marijuana aan, maar wijzen het ook geneeskracht toe bij onder andere kanker. Ondertussen maakt de Nederlandse overheid het de coffeeshops steeds moeilijker om voort te kunnen bestaan, waarbij door menig shop-eigenaar gevreesd wordt voor een explosieve groei in de straathandel van drugs, met de bijbehorende gevaren van dien. Een cynicus (of realist?) zou kunnen gaan denken dat een zo op macht beluste regering bewust de geestverruimende middelen verbiedt en tegelijkertijd de geestvernauwende varianten (waarvan alcohol er één is) je bijna gratis aanbiedt.

Persoonlijk heb ik vele prachtige gesprekken gevoerd, samen genietend van onze joint, waarbij het high-gevoel die het cannabis-gebruik veroorzaakte, duidelijk haar geestverruimende invloed op de conversaties had. Wordt het met wiet gemakkelijker om buiten de kaders te denken, te treden? Nog een fijn onderwerp om eens dieper op in te gaan wellicht.

Een (ont)nuchter(end) nadeel van die gesprekken heb ik altijd gevonden dat je daarna met je stonede hoofd soms nog (helemaal) naar huis toe moet. Hoe vaak er in een coffeeshop niet door één van haar bezoekers het eigen bed naast de barkruk gewenst moet zijn! Precies deze zelfde gedachte bracht me op het idee van de High Philosophy weekenden. Wat zou het mooi zijn om met een groepje filosofie-geïnteresseerden, of filosofen als je wil, samen voor een weekend bijvoorbeeld een huisje te huren of ergens (wild) te kamperen, zodat je bed inderdaad op kruip-afstand zou zijn, wanneer je slapen even boven filosoferen ging prefereren.

Precies hiervoor zoek ik geïnteresseerden! En wel op verschillende gebieden: mensen natuurlijk, die graag aan de High Philosophy-weekenden willen deelnemen, maar misschien zijn er ook coffeeshops, coffeeshop-verenigingen of (heel) andere personen en / of instanties die ideeën hebben of iets willen aanbieden waar de High Philosophy-weekenden iets aan zouden kunnen hebben. Wellicht heeft iemand bijvoorbeeld een stuk land waarop eens of af en toe in een weekend wat tenten mogen neerstrijken?

Voor de zekerheid wil ik duidelijk aangeven dat het nuttigen van hasj of wiet geen voorwaarde is om mee te kunnen doen aan een High Philosophy. Net zoals een groot aantal bezoekers van coffeeshops zelf niet blowt en er alleen hun kopje koffie komen drinken (darten of poolen) vanwege de andere bezoekers en de sfeer van de / een coffeeshop. Misschien heb je nog nooit een coffeeshop bezocht en houd je wel ervan je geest te gebruiken en delen, wanneer je geen bezwaar hebt dat andere aanwezigen wel hun jointje roken, moge hopelijk duidelijk zijn dat je even welkom bent.

Het reactie-veld onder deze blog staat open om gebruikt te worden. Je bespiegelingen op dit idee zijn zeer welkom. Ook kun je als je wil je website en / of email-adres erin vermelden. Op jouw verzoek zal ik na lezen je reactie verwijderen, zodat je gegevens niet overal rondslingeren.


Benieuwd naar straks, sowieso (:
in liefde,


pepé: lettermenger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten