benOdigdheden:
- meel
- [kOud] water
- zOut
- mengschaal
- [hOuten] lepel
- schO(O)n(e) (thee)dOek
- bak[blik/papier]
- Oven
* * *
de basis.
vOOr zuurdesembrOOd heb je een basis nOdig.
deze basis heeft vOOraf minimaal 7 etmalen nOdig Om Op sterkte te kOmen
en kan vervOlgens een leven lang met je meegaan.
begin met plm. 9 eetlepels meel en wat kOud water,
die je met een [hOuten] lepel kneedt tOt een balletje.
deze basis bewaar je kOel in een schaal en Onder een vOchtige dOek.
3x daags kneden en 1x daags bijvOeden met plm 3 eetlepels meel en wat water.
wanneer een gedeelte in een brOOd is verwerkt,
sterk je de basis weer aan met 3 eetlepels meel en wat water.
je vervOlgt dus dit cel(f)de prOces van aand8 geven & bijvOeden.
na plm 3 etmalen is je basis dan weer kr8ig genOeg vOOr een vOlgend brOOd.
* * *
het deeg.
helft (tOt driekwart) van de zuurdesembasis in een mengschaal,snufje zOut
en kOud water erbij
Om een papje van deze 3 te maken.
plm 500 gram meel
en tijdens het kneden kOud water tOevOegen,
tOtdat er een sOepele deegbal Ontstaat.
(je mag best mOe wOrden van het kneden ( ; )
(aan je deeg kun je nOg andere ingrediënten tOevOegen,
zOals bijv. [gerOOsterde] nOten enOf rOzijnen enOf kOkOs enOf cannabis enOf andere kruiden/specerijen &c &c)
je deegbOl minimaal 4 uren laten rijzen in een schaal Onder een vOchtige dOek.
hierna nOg eens gOed kneden en dan mimimaal 8 uren laten rijzen.
* * *
het brOOd.
Oven vOOrverwarmen Op 220°C.
de (hOpelijk) gerezen deegbOl laatste keer gOed kneden.
vOOr een busbrOOd gebruik je een (licht ingevet) bakblik,
vOOr een vlOerbrOOd bakpapier,
waar[in/Op] je de deegbOl legt.
je brOOd is na plm 45 minuten bakken Op 220°C. gaar.
vOOrdat je 't aansnijdt is 't beter je brOOd Ongeveer een kwartier tOt een halfuur af te laten kOelen en na te laten garen.
tips &cO?
ben[*2]ieuwd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten